Home

Resepi Resepi Agar-agar Tingkat Sedap 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Resepi Agar-agar Tingkat di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Resepi Agar-agar Tingkat yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Resepi Agar-agar Tingkat - resepipouler.com

13 Bahan - Bahan Resepi Resepi Agar-agar Tingkat

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Resepi Agar-agar Tingkat ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan A (untuk rasa sirap).
  2. Sedia 1 - sudu kordial sirap (sy guna yg sudah manis).
  3. Sedia 1 - sudu kecil serbuk agar2 untuk rasa sirap.
  4. Sedia 1 cawan - air kosong (ikut sebanyak mana air kotak susu digunakan).
  5. Sedia - Bahan B (untuk rasa susu strawberry).
  6. Sedia 1 kotak - kecil air kotak strawberry dutch lady (blh guna jenama lain).
  7. Sedia 1 - sudu kecil serbuk agar2 untuk perasa susu strawberry.
  8. Sedia 1 - sudu gula.
  9. Sedia 1/4 - garam (utk bg rasa lemak).
  10. Sedia 1 - sudu susu cair / whipping cream/ fresh cream (tak bubuh pun tak apa).
  11. Sedia - Bahan C (untuk bahan sampingan).
  12. Sedia 1/2 - biji buah naga potong dadu.
  13. Sedia Sedikit - ais.

4 Cara - Cara Resepi Agar-agar Tingkat

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Resepi Agar-agar Tingkat pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Dalam bekas berasingan, masakkan air sirap dgn serbuk agar2 sehingga pekat..
  2. Masakkan juga serentak dalam bekas berasingan, bancuhan susu strawberry sehingga mendidih naik buih. Untuk elak basi kene masak betul2..
  3. Kemudian, ambil acuan agar-agar2, terpulang citarasa masing2, letakkan acuan dalam bekas yang mengandungi ais supaya setiap lapisan membeku dgn cepat. Kemudian, masukkan bahagian susu dahulu. Kemudian, dah keras sedikit, masukkan pula lapisan sirap. Ulang step yang sama sehingga habis. Klu yg dalam periuk dah mengeras, boleh buka api perlahan nanti akan cair semula..
  4. Akhir sekali, masukkan buah naga. Masukkan ke dalam peti, dan biarkan beku elok. Dan elok kejadiannya, bolehla dipotong dan dimakan bersama anak2 keluarga tersayang 🤩😍. Selamat mencuba..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Resepi Agar-agar Tingkat ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!