Home

Resepi Siakap Goreng Air Asam Mudah 14 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Siakap Goreng Air Asam di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Siakap Goreng Air Asam yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Air asam memang sedap untuk dibuat pencicah bersama ikan atau daging. Ikan Bawang putih - hiris Bawang merah - hiris Halia - hiris Serai - hiris Lada hitam Air limau nipis (bg yg x tahan blh tukar dgn air asam jawa) Ikan (merah/jenahak/tenggiri/siakap) -lumur ikan dengan garam,goreng dan ketepikan. * tak goreng pn blh.(pilihan msg²) Bawang putih - kisar. Masukkan gula dan kacau sehingga sambal berwarna kemerahan sebelum dimasukkan garam dan sedikit air (tak perlu jika guna air asam jawa) serta asam keping.

Siakap Goreng Air Asam - resepipouler.com Masukkan air, daun salam, serai, dan Royco Kaldu Ayam. Masak hingga air menyusut sambil sesekali diaduk agar daging ayam matang merata. I Just order nasi dengan ikan talapia sambal dan air barli.

14 Ingredients of Resepi Siakap Goreng Air Asam

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Siakap Goreng Air Asam ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 14 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan Air Asam.
  2. Sedia 1 - biji bawang besar - dihiris.
  3. Sedia 1 - biji tomato - dipotong dadu.
  4. Sedia 10-15 - biji cili padi - dihiris.
  5. Sedia Daun - ketumbar - dihiris.
  6. Sedia - Gula kabung Thai / Gula melaka.
  7. Sedia - Air asam jawa.
  8. Sedia - Sos ikan.
  9. Sedia - Limau nipis - ambil jusnya.
  10. Sedia - Ajinomoto secukup rasa.
  11. Sedia - Lain-lain.
  12. Sedia 1 - ekor ikan siakap - dibersihkan, dibelah belakang.
  13. Sedia - Tepung Bestari / mana-mana tepung goreng.
  14. Sedia - Minyak masak.

Wanted to cancel order tapi x boleh. Resepi siakap stim limau ni memang mudah disediakan, orang bujang pun confirm boleh buat. Ikan siakap stim ni memang special sebab ikan siakap tu saja dah sedap. IKAN bakar cicah air asam istimewa buat mulut rasa terliur. - Foto Adi Safri.

3 Cara - Cara Siakap Goreng Air Asam

Dah ada 14 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Siakap Goreng Air Asam pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Gaulkan semua Bahan Air Asam di dalam satu mangkuk. Pastikan cukup rasa manis, masin dan masam..
  2. Salut ikan dengan tepung Bestari dan gorengkan sehingga garing. Pastikan minyak biar lebih sedikit..
  3. Hidangkan ikan di atas pinggan dan tuang Air Asam di atas ikan. Sedia dihidangkan..

Adzril berkata, baginya rempah ratus dan air asam, adalah tarikan utama pengunjung bertandang ke NIBS, manakala ikan jenahak dan siakap pula mendapat permintaan paling banyak dari pelanggan. Resepi Air Asam Cicah Terbaik #DapurBujang Ramadhan: Ikan Bakar. Ikan siakap yang dibelah ala fillet (lebih rangup dan sedap). Masukkan bahan tumis ikan siakap kecuali cili dan nenas. Baru masukkan sos cili,sos tiram dan air asam jawa.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Siakap Goreng Air Asam ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!