Home

Cara Memasak Roti Paung Gebu Gebas Enak 15 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Roti Paung Gebu Gebas di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Roti Paung Gebu Gebas yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Resepi roti puri Bahan-bahan: Tepung gandum,minyak,air,garam dan gula. #rotipuri #resepirotipuri #kongsiresepi. Roti gebu kukus ini boleh diuli menggunakan tangan atau kalau ada pengisar , masukkan je dalam pengisar. Tak kisah yang mana-mana asalkan jadi je kan.

Roti Paung Gebu Gebas - resepipouler.com Resepi Roti Paun Lembut - resepi roti paung pastinya menjadi kegemaran sekeluarga. Apa kata kali ini kita buat sendiri. Walaupun tanpa Breadmaker, cara membuat ini paling mudah dan menjadi.

15 Ingredients of Resepi Roti Paung Gebu Gebas

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Roti Paung Gebu Gebas ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 15 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 205 g - air.
  2. Sedia 30 g - susu pekat.
  3. Sedia 1 - biji telur gred B.
  4. Sedia 500 g - tepung high protein.
  5. Sedia 30 g - susu tepung full cream.
  6. Sedia 60 g - gula.
  7. Sedia 1 - paket @ 11 g instant yeast.
  8. Sedia 10 g - dough softener @ RFB (Rusman Fluffy Booster).
  9. Sedia 3 g - RPD (Rusman Pearl Dust).
  10. Sedia 60 g - shortening.
  11. Sedia 5 g - garam pink.
  12. Sedia - Inti Marjerin.
  13. Sedia 5 - sudu besar marjerin.
  14. Sedia 3 - sudu besar gula putih kasar.
  15. Sedia 2 - sudu besar susu full cream.

Mungkin ramai yang tidak tahu dari mana asalnya roti roti paung, sejenis roti bun kecil kosong tanpa. Roti paun ada yang panggil roti paung antara aneka roti yang memang nampak gebu dan menarik perhatian untuk dimakan, ditambah pula diatasnya disaluti mentega , sedap untuk dimakan bersama teh tarik di petang hari. Resepi roti paun manis lembut dan gebu. Membuat roti gebu memang impian kita apabila membuat roti.

12 Cara Memasak Roti Paung Gebu Gebas

Dah ada 15 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Roti Paung Gebu Gebas pula. Simple saja cuma 12 langkah.

  1. Masukkan semua bahan dalam [email protected] menguli kecuali marjerin dan garam. Uli sampai menghasilkan doh kasar dan tidak melekat di tangan. Optional ingredients tu mai x guna..
  2. Masukkan garam dan marjerin. Uli sampai elastik..
  3. Dalam mangkuk lain buat intinya ya. Campur semua bahan. Kacau sebati..
  4. Okay, bila dah elastik macam ni. Bahagikan doh. 15 g setiap satu biji doh..
  5. Roundingkan semua dan perap 10 minit tutup dengan tuala lembab atau plastik..
  6. Lepas 10 minit, ambil start dengan yang mula-mula kita rounding tadi. Isikan dengan inti marjerin..
  7. Susun cantik-cantik dalam loyang.
  8. Letakkan dalam oven atau tutup dengan plastik supaya doh tidak terkena angin..
  9. Bila dah naik [email protected] kali ganda. Spray dengan air..
  10. Panaskan oven suhu 170°c selama 10 minit. Lepas tu bakar roti 170°c selama 15-20 minit. Loyang letak rak paling bawah ya.
  11. Dah masak terus keluarkan dan oleskan dengan marjerin bahagian atas roti tu. Sejukkan atas redai..
  12. Dah suam-suam kuku tu boleh terus makan. Kalau makan time panas-panas tak best sangat la. To fluffy..

RASA berikan resipi mudah untuk anda buat sendiri roti gebu di rumah. Roti begini sedap dimakan begitu sahaja. Kalau tak pun cecah dengan kari. Kalau nak cepat, sapu je dengan mentega atau marjerin. Resepi roti putih ini dibuat hanya menggunakan breadmaker brand Tesco.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Roti Paung Gebu Gebas ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!