Home

Cara Membuat Boba Gula Melaka Enak 7 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Boba Gula Melaka di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Boba Gula Melaka yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Boba Gula Melaka - resepipouler.com

7 Bahan - Bahan Resepi Boba Gula Melaka

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Boba Gula Melaka ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 - mangkuk boba.
 2. Sedia 3 gelas - air (untuk rebus boba).
 3. Sedia 1 liter - susu kotak.
 4. Sedia 3 keping - gula melaka.
 5. Sedia 6 - sudu besar gula perang.
 6. Sedia 1-2 gelas - air.
 7. Sedia 2 - mangkuk ais.

5 Cara Membuat Boba Gula Melaka

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Boba Gula Melaka pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan.
 2. Masak gula melaka bersama gula perang dan air. Masak sehingga jadi pekat. Bila masak, sejukkan dan letak tepi dahulu..
 3. Rebus air sehingga mendidih, masukkan boba. Masak selama 30 minit.
 4. Bila boba sudah lembut, tapis dan cuci dibawah paip air agar lendir boba yang direbus hilang. Masukkan 1/2 cawan air gula melaka dalam bekas boba.
 5. Untuk penyediaan boba gula melaka, pada mulanya letak air gula melaka dalam gelas, masukkan boba kemudian ais ketul. Tuang air susu dan siap boleh diminum.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Boba Gula Melaka ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!